Etiquetes

, , , , , , ,

Oriol Junqueras i Francesc Homs s'acomiaden després de tancar l'acord ahir a la nit / C. Atset

Oriol Junqueras i Francesc Homs s’acomiaden després de tancar l’acord ahir a la nit / C. Atset

Després de dies de negociació, el líder de CiU, Artur Mas, i el president d’ERC, Oriol Junqueras, han arribat a un acord per assegurar la governabilitat de l’executiu català de la desena legislatura. La clau de volta del pacte ha estat la confirmació de convocatòria de la consulta d’autodeterminació per l’any 2014. La federació nacionalista es mostrava reticent a ensenyar les cartes del projecte nacional però ha acabat acceptant la premisa republicana de posar data a la consulta. L’acord ha arribat amb matisos. El compromís preveu deixar oberta la possibilitat d’aplaçar-ho per causes de força major. Aquesta tarda, Mas i Junqueras escenificaràn l’acord des del Parlament.

Sota el nom de “Pacte per la llibertat”, CiU i ERC s’han compromès a tirar endavant el projecte nacional encara que asseguren que falten per tancar alguns “serrells” pendents en l’àmbit econòmic. Aquest punt ha estat el més controvertit, ja que des d’Unió s’ha insistit en que l’augment de la pressió fiscal s’haurà de retirar quan millori la situació de les arques catalanes. El líder democristià, Josep Antoni Duran i Lleida, ja ha puntualitzat que és prioritari el pacte econòmic i que sense aquest ni el permís del Govern central la consulta trontolla. “La consulta és legal o no és consulta”, ha assegurat.

Després de l’acord, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha convocat el ple d’investidura que nomenarà Artur Mas president de la Generalitat per dijous i divendres.

Anuncis