Etiquetes

, , , , , , , ,

Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida a la roda de premsa de valoració dels comicis / Jordi Play

El president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, i el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, han comparegut davant la premsa per analitzar els resultats electorals. En la línia del que ja va anunciar des del Majestic, Mas ha considerat que la federació nacionalista “necessita acompanyament per no anar sols en els propers quatre anys”, en al·lusió a ERC. Després de patir un dur i imprevisible revés i descendir als 50 escons, ha obert la porta a altres partits per formar un Govern fort “per fer front a la crisi, a la consulta i a la majoria absoluta del PP a Madrid”. Mas ha subratllat que CiU assumirà la responsabilitat “principal” però que entén que el poble ha demanat la “corresponsabilitat” d’altres formacions.

Per encarar el nou escenari, CiU aparcarà la geometria variable que va utilitzar en els pactes de l’anterior legislatura i buscarà la “estabilitat parlamentària” en la segona força, sense descartar dialogar amb el PSC, segons Duran i Lleida. “Nosaltres sols no podem”, ha confessat. Amb un to serè i conciliador, Mas ha assegurat que el partit que presideix liderarà la Generalitat “a falta d’una alternativa” però que haurà d’apropar postures. “Les polítiques socials que proposa Oriol Junqueras i ERC també són importants per CiU”, ha confessat Mas en un gest de proximitat al líder republicà. Els dirigents convergents sí han descartat la col·laboració del PP “perquè estan en contra del dret a decidir”.

El president en funcions ha considerat que la consulta sobre el dret a decidir de Catalunya és “irrenunciable” i ha de seguir endavant perquè hi ha una majoria “aclaparadora” al Parlament que ho avala. “Són 87 diputats comptant ICV”, ha recordat Mas. Sumant tots els partits que incloïen en els seus programes la possibilitat d’una consulta d’autodeterminació del poble de Catalunya – inclòs el PSC, que ho enfocava des de la via federal – la majoria a la cambra és rotunda. En referència a ERC, ha assegurat que “la consulta és un tema prioritari en qualsevol negociació però no pot ser l’únic tema, el país ha de funcionar en el dia a dia”.

Mas ha subratllat que “en cap moment” es va plantejar deixar el càrrec després de conèixer els resultats dels comicis, en els què la federació nacionalista perdia 12 diputats enlloc d’assolir la esperada majoria “excepcional” que demanaven. Duran ha afegit que el partit no li hauria permès dimitir.

Anuncis