Etiquetes

, , , , , ,

El portaveu del Govern, Francesc Homs, compareix davant les càmeres / Jordi Bedmar

El portaveu de l’executiu català en funcions, Francesc Homs, ha assegurat aquest dimarts que CiU està oberta a parlar amb ERC per governar plegats però que caldrà tenir en compte la situació econòmica. El dirigent ha advertit als republicans que per tirar endavant la consulta, el mandat “inequívoc” del poble català, hauran de permetre que es constitueixi un govern “fort” que pugui fer front a la crisi. Per això, ha explicat que al 2013 s’haurà de “retallar” l’equivalent als anteriors dos anys, al voltant d’uns 4.000 milions d’euros. El portaveu creu que la difícil conjuntura econòmica de la Generalitat és deguda a la caiguda d’ingressos, al venciment del deute, a l’elevat cost dels interessos – prop de 2.300 milions – i que l’Estat “segueix sense pagar” la disposició addicional tercera de l’Estatut.

Homs ha fet una lectura en clau sobiranista dels comicis celebrats el diumenge i ha indicat a ERC i al PSC que “tot és negociable excepte la consulta”. “Tenim al davant una oportunitat històrica molt clara, mai havia passat a la història de Catalunya”, ha proclamat. Després que, el dilluns, Mas emplacés als altres partits a prendre “corresponsabiltat” de l’escenari sorgit de les eleccions, el portaveu ha reafirmat la posició de la federació nacionalista. Segons Homs, “s’ha de formar un govern sòlid per no anar cada dia amb l’ai al cor”, ja que “així és difícil anar pel món amb un mandat clar”.Sense referir-se directament al partit liderat per Oriol Junqueras, ha aconsellat que “és hora de superar recels i prioritzar el més explícit que s’ha plasmat a les urnes” i que “el repte és tan majúscul que exigeix assumir riscos i adoptar posicions diferents”.

Preguntat per si la pèrdua de 12 escons de CiU és culpa d’una campanya electoral “messiànica”, Homs ha deixat clar que “no ha funcionat” però que cal estudiar-ho en tota la seva complexitat. També afirmat que, malgrat els resultats, les eleccions han estat un “molt bon assaig general de la consulta” que s’haurà de fer en els propers quatre anys. Sobre la imputació del socialista Manuel Bustos, alcalde de Sabadell, en el cas Mercuri – sobre presumpte suborn i tràfic d’influències en concessions d’obres a la cocapital vallesana – ha sentenciat que “mentre no hi hagi novetats s’haurà de respectar la presumpció d’innocència i esperar que actuï la justícia”.

Anuncis