Etiquetes

, , , , , , , , , ,

Carrers de Barcelona inundats de la marea independentista / El Periódico

La manifestació independentista de la Diada ha precipitat el debat sobre la relació amb Espanya i ha encès el to de la política

El ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha carregat avui des del Congrés dels Diputats contra el nacionalisme i l’ha comparat amb “el nazisme i el marxisme”, ja que “someten a l’individu a una idea abstracta”. Les paraules de Margallo se sumen així a una llarga llista de declaracions contràries al nacionalisme català i la independència, un mes després de la manifestació de la Diada nacional de Catalunya.

La manifestació a favor de que Catalunya esdevingués un nou Estat dins Europa, celebrada avui fa un mes, va aplegar 1,5 milions de persones als carrers de Barcelona i va precipitar el debat sobre la seva relació amb Espanya. Dos dies després, Artur Mas, assegurava al Fòrum Nueva Economia de Madrid que Catalunya “necessita un Estat” i on apostava per un referèndum d’autodeterminació. El dia 20, el president de CiU es reunia amb Mariano Rajoy per negociar la proposta d’un pacte fiscal que permetés a Catalunya recaptar i gestionar els seus propis impostos. Poques hores abans de la negativa del president del Govern central, el Rei Joan Carles I prenia part en el debat al demanar als catalans, a través d’un comunicat insòlit, que deixessin “de perseguir quimeres”. La reacció de Mas no es va fer esperar i cinc dies més tard, durant el debat de política general al Parlament, va convocar eleccions anticipades pel 25 de novembre reclamant “l’hora dels catalans d’exercir el dret a l’autodeterminació”. El cap de la Generalitat també va remarcar que tant bon punt aconseguís els “objectius nacionals de Catalunya” abandonaria la presidència i que el referèndum es realitzaria “encara que el Govern espanyol li donés l’esquena”.

El Govern popular va reaccionar amb un discurs de la por on es donava per segur el fracàs econòmic d’una Catalunya independent. Les paraules dels diferents representants del Govern espanyol s’han intensificat i han donat lloc a un polèmic espiral de declaracions. En els últims dies s’ha pogut sentir a Mariano Rajoy dir que la independència seria “un disbarat colossal” o al ministre de cultura i educació, José Ignacio Wert, que la intenció de l’executiu és “espanyolitzar els alumnes catalans”. La Generalitat ha demanat “respecte” al Govern, mentre que el Congrés ha tombat la proposta d’ERC de legalitzar el referèndum d’autodeterminació. L’enquesta del CEO, publicada ahir, revela que el 74% dels catalans recolzaria poder decidir el futur de Catalunya com a Estat. En resposta a la gran mobilització catalanista d’ara fa un mes i en commemoració del dia de la Hispanitat, demà es celebrarà a Barcelona una manifestació a favor de la unitat d’Espanya.

Anuncis