Etiquetes

, , , , , , , , , , , ,

L’endemà d’inaugurar la campanya electoral per les eleccions del 25-N, el president de la Generalitat i candidat de CiU, Artur Mas, ha explicat que proposarà una declaració “solemne” sobre el dret a decidir en la primera sessió parlamentària. Aquesta declaració, que presentarà si surt reelegit, marcarà la pauta del procés sobiranista encetat després de la massiva manifestació independentista de la Diada i que es resumeix en cinc punts: democràcia, transparència, diàleg, Europa i legalitat. Mas ha recordat que a partir del 25-N “Catalunya serà observada amb lupa” i que s’haurà d’actuar seguint aquests punts per “guanyar-se el respecte de les institucions europees, la comunitat internacional i, encara que sembla més difícil, del propi Estat espanyol”.

En una sala plena a vessar, Mas ha remarcat que la declaració estaria oberta a la negociació amb tots els partits polítics, afins o no al procés. Tot i això, ha sentenciat que si hi ha majories sòlides “les minories no poden canviar el rumb emprès”. També ha destacat que la declaració hauria der ser transparent i oferir tota la informació a la ciutadania i ha recordat la vocació de romandre dins d’Europa, com s’ha anat emfatitzant en les últimes setmanes. El líder de CiU ha assenyalat la voluntat d’emmarcar-se en la legalitat, ja sigui en la espanyola o creant un marc legal propi que permeti una consulta vinculant.

Indecisos CiU – ERC 

El president de la Generalitat també ha demanat el vot “prestat” als indecisos entre CiU i ERC – gairebé un 15% segons el CIS i 12% segons les dades del CEO – per aconseguir “un Govern i un president fort” que els legitimi per negociar amb l’executiu de Mariano Rajoy. En aquest sentit ha afirmat que “no es tracta de votar les sigles de CiU, sinó de recolzar un lideratge fort pel sobiranisme”. Mas també ha recordat que el més important és que hi hagi una majoria sobiranista amplia i sòlida que doni credibilitat al procés de cara a la comunitat internacional.

Desnonaments 

Preguntat per la desesperació ciutadana per l’augment de casos de desnonaments i per la iniciativa legislativa popular que reivindica la dació retroactiva de pagament, ha explicat que van enviar la proposta plantejada al Parlament a les Corts espanyoles i que l’Estat central encara no ha respòs. Mas ha subratllat que “no depèn de nosaltres tenir aquest marc legal per actuar” i que són PP i PSOE quin han de prendre les decisions corresponents.

Anuncis