Etiquetes

, , , , , ,

Imatge

La hipotètica independència de Catalunya i les diferents respostes contradictòries de la Comissió Europea han protagonitzat la roda de premsa del portaveu del Govern de la Generalitat, Francesc Homs, després de la reunió del Consell Executiu. Homs ha assegurat que “la posició de la Comissió Europea encara s’ha d’aclarir” després de l’embolic de declaracions que arriben des de Madrid i Brussel·les. El Secretari General de la Presidència també ha titllat de “sorprenent” que el govern espanyol demanés un pronunciament sobre el procés de Catalunya i que aquest procés “està, de moment, en el terreny de debat públic”.

La resposta de la Generalitat ve després que, aquest matí, El País fes públic un document privat en que la vicepresidenta i comissària de Justícia, Viviane Reding, assumeix les posicions del govern de Mariano Rajoy, que sostenen que Catalunya no es podria independitzar unilateralment i seguir a la UE. La mateixa Reding va assegurar, fa gairebé un mes a El Diario de Sevilla, que “cap llei diu que Catalunya hauria de sortir de la UE si s’independitzés”, encara que posteriorment va “lamentar” la interpretació que s’havia donat a les seves paraules. En el document publicat avui, Reding apunta que “confio en el sentit comú i en l’europeisme dels espanyols”. Aquesta carta era la resposta a les qüestions plantejades per l’executiu espanyol formulades a través del seu secretari d’Estat per Afers Estrangers, Íñigo Fernández de Vigo.

En les últimes setmanes, però, Reding no ha estat l’única veu de la Comissió Europea en pronunciar-se sobre la possibilitat d’una Catalunya independent. El vicepresident de la CE, el socialista Joaquín Almunia, va declarar en una conferència a Barcelona: “No es pot donar una resposta taxant en dir que si algú es segrega, es queda fora i no sabem res més d’ell per els segles dels segles”.

La CE ha matisat que la resposta de Reding no és el seu “dictamen jurídic” i que, com ja havia recordat anteriorment, “li correspon a les autoritats nacionals decidir sobre qualsevol procés. Quan es presenti un escenari jurídic podrem pronunciar-nos al respecte”.

Anuncis