Etiquetes

, , , , , ,

Què és Del 31 al 32?

Benvinguts a Del 31 al 32, un espai dedicat al seguiment diari de l’activitat del Govern de la Generalitat de Catalunya durant la campanya electoral per les eleccions catalanes del 25-N.

Durant les següents jornades relataré i analitzaré tots passos de l’executiu català (lleis aprovades, manifestos i declaracions…) per conèixer en profunditat el paper de la “Generalitat provisional” en aquests moments crucials per Catalunya.

Per què Del 31 al 32?

He titulat així aquest bloc fent referència a la primera “Generalitat provisional” de l’època contemporània, que va governar des del 17 d’abril de 1931 fins el 20 de novembre de 1932, i els paral·lelismes amb la situació actual.

Després de proclamar unilateralment “la República Catalana com a Estat de la Federació Ibèrica”, Francesc Macià va pactar amb el govern de la República Espanyola per presidir la Generalitat de Catalunya – recuperant el nom medieval de la Diputació del General -. Durant aquest període es va establir la seu a Plaça Sant Jaume i es va crear la figura dels delegats del Govern (forma prematura dels actuals consellers).

L’aspecte més paradigmàtic d’aquest govern va ser l’Estatut de Núria, el primer d’autonomia català, que definia Catalunya com un Estat dins la República Espanyola i que afegia, en addició, la possibilitat d’una futura autodeterminació del poble català. El projecte va ser tombat i escapçat a Madrid, on les Corts espanyoles el van titllar d’ambiciós i excessivament pretenciós.

Ningú es pot banyar dues vegades en el mateix riu

Heràclit d’Efes

Anuncis